Pea kõikidele SPECIFIC kuivtoitudele on alternatiivina välja töötatud sarnaste omadustega märgtoit ehk konserv pasteedi vormis. Konserve on võimalik kasutada nii kuivtoiduga koos kui selle asemel. Lisaks konsistentsile on peamised erinevused kahe toiduvormi vahel konservi suurem veesisaldus ja kuivtoidu suurem energiatihedus. Lisaks kipuvad märgtoidud olema pirtsakamatele loomadele meelepärasemad.

KASSID

Kasside puhul on konservide söötmine olulisem kui koertel, kuna paljud neist saavad suurema osa veest kätte toidust. Metskasside saakloomad koosnevad umbes 70 protsendi ulatuses veest, konservides on keskmiselt 78% vett ning kuivtoitudes 10%. Arvatakse, et kuna kasside eellased on pärit Kesk-Ida kõrbepiirkondadest, on neil teiste loomadega võrreldes madalam januaisting. See tähendab, et neil ei teki janu väga kergesti ja nad ei joo piisavalt vett, mis võib viia kroonilise veetustumiseni. Vähene veejoomine mängib rolli kroonilise neerupuudulikkuse ja uriinikristallide tekkes. Seetõttu on näiteks põieliiva ja -kividega kassidel veetarbimise suurendamine eriti oluline.

Keskmine ainult kuivtoitu sööv 4 kg kaaluv kass vajab ööpäevas umbes 200 ml vett, palavate ilmadega rohkemgi. Puhtalt konservist toituv kass vajab umbes poole sellest kogusest.

Kuna kassid on kehvavõitu veejoojad, on hea neile igapäevaselt konservtoitu pakkuda. Seda on mõistlik harjutada juba kassipojast saati FPW konserviga, sest kassid ei ole sageli nõus täiskasvanuna sööma toite, millega nad kasvueas pole kokku puutunud. Konservi võib segada kuivtoiduga või pakkuda eraldi, kuid on oluline konservi arvelt natuke kuivtoitu vähendada.

Kuna kassid on pirtsakad loomad, seda ka konservide konsistentsi osas, töötas SPECIFIC lisaks pasteetidele välja „tükid kastmes“ kassieined – nii saavad ka pasteedipõlglikud kassid nautida FXW-P tavatoitu, FKW-P neerupuudulikkusega kasside toitu ning FCW-P kuseteede probleemidega kasside toitu.

KOERAD

Koertel ei ole vee joomisega nii palju probleeme kui kassidel, mis ei tähenda, et neile ei oleks konservide andmine kasulik. See on hea variant toiduga pirtsutavatele koertele, väikestele koertele, kellel võib olla krõbinatega raskusi, ning erinevate terviseprobleemide puhul, kus suurendatud vedeliku tarbimine on kasulik (näiteks kuseteede haigused). Sageli söövad konservtoitu koerad, kellel on näiteks paljud hambad puudu, mis raskendab kuivtoidu närimist.

Samuti võimaldab konservi söötmine anda koerale suuremaid toidukoguseid – kuivtoidus on sama hulk energiat väiksemas portsus. Näiteks on 300 grammis CXW konservis sama palju kaloreid kui 74 grammis CXD-M kuivtoidus.

Lisaks saab kodust eemal viibides veidi stressis olevat koera konserviga paremini sööma meelitada, segades seda kuivtoidu sekka.

Konservide puhul on oluline pärast paki avamist ülejäänud konserv sulgeda võimalikult õhukindlalt ning hoida seda edaspidi külmkapis kuni kolm päeva. Kindlasti tuleb seda enne loomale andmist soojendada toa- või kehatemperatuurini, sest külmkapitemperatuuril olev toit koertele ega kassidele ei meeldi, nad eelistavad nn saagitemperatuuri. Pealegi ei lõhna külm konserv isuäratavalt, mis on loomadel toidu puhul väga oluline.

Katarina Krinka
SPECIFIC toitude spetsialist