Iksodiidi puuke eristavad mitmed tunnused: keha on ümmargune ja lame, 1-4 mm suurune (kui putukat on piisavalt verd saanud, suureneb see 2-3 korda, paisub kerakujuliseks ja omandab plii- hall toon); terava torkega väike proboscis.

Iksodiidipuugid on looduslike fokaalsete haiguste (puukentsefaliit, Lyme borrelioos, Krimmi-Kongo hemorraagiline palavik, tulareemia, babesioos jne) patogeenide (viirused, bakterid, algloomad) kandjad.

Kõige lemmikumad kohad hammustamiseks on kaelal, kõrvade peal ja taga, kubemes, sõrmedevahelises ruumis – üldiselt seal, kus karusnahka on minimaalselt või üldse mitte. Kohale jõudes urguvad lestad nahka ja joovad verd, kasvades oa suuruseks.

Puugid võivad levitada babesioosi – haigust, mis võib koertel lõppeda surmaga. See parasiit tungib koera punastesse verelibledesse, põhjustades rasket aneemiat. Koerte babesioosi sümptomiteks võivad olla nõrkus, letargia, kahvatud igemed, punane uriin, naha kollasus ja palavik.

Seal on lai valik ravimeid, mis kaitsevad loomi puukide eest. Need on kaelarihmad, pihustid, tilgad, tabletid. Igal kaitsetüübil on oma eelised ja puudused. Pean kohe märkima, et kauplustes müüakse taimeekstraktidel põhinevaid ravimeid, mille tõhusus võib olla küsitav, kui piirkonnas on tugev invasioon. Kõiki kemikaalipõhiseid ravimeid müüakse retsepti alusel. Ma ei soovita neid meditsiiniapteekidest osta, sest seal on nüansse, millele apteeker ei pruugi veterinaarhariduse puudumise tõttu tähelepanu pöörata. Meil oli juhtum, kus kassile müüdi Advantix, ainult koertele mõeldud ravim, ja see oli halb.

Kaelarihmad kantakse kolm kuni kuus kuud, pärast suplemist jäetakse loom mõneks ajaks kaitseta.

Tilgad (fiproniil) kestavad tavaliselt puukide puhul 3 nädalat ja kirpude puhul 4 nädalat. 3 nädala pärast tuleks korrata. Advantix. Fiprist. Effipro. Vectra. Bravecto

Nexgard või Simparica tabletid kestavad 5 nädalat. Üks Bravecto tablett aitab kaitsta teie koera kirpude ja puukide eest 12 nädala jooksul. Bravecto sobib kõikidele koeratõugudele alates 2 kg ja kutsikatele alates 8 nädala vanusest. Koera võib puudutada, silitada või jalutada kohe pärast seda, kui loom on tableti ära söönud.

Retseptiravimeid saab osta või tellida meie kliinikus, info telefonidel 55597317 ja 58016900